Batur: Kentsel dönüşümde kaybedecek bir dakikamız kalmadı
Artık kentsel dönüşümde kaybedecek bir dakikamız bile yok.
Konak Belediye Başkanı Abdul Batur, 10 ilde büyük tahribat ve can kaybına neden olan deprem felaketine dikkat çekerek, riskli şehirlerde kentsel dönüşümlerin bir an önce yapılması gerektiğini vurguladı. Afetten gerekli dersin çıkarılması ve radikal kararlar alınması gerektiğini ifade eden Batur, “Kentsel dönüşümde kaybedecek bir dakikamız yok” diyerek, kentlerde malzemelerin atılacağı özel bölgelerin kurulmasını önerdi. deprem durumunda ihtiyaç duyulacak şekilde depolanacaktır.
Katıldığı bir televizyon programında gündeme yüksek değer katan Konak Belediye Başkanı Abdul Batur, Cumhuriyet tarihinin en büyük felaketi olan ve 10 ilde büyük yıkıma ve can kaybına neden olan depreme dikkat çekerek, yardım malzemeleriyle bölgeye 60 kişilik bir kurtarma ekibi gönderdiklerini söyledi. Kurtarma ekibinin tüm ekipmanlarıyla Hatay’da hayat kurtarmak için çalıştığını belirten Batur, hayırsever vatandaşların da desteğiyle toplanan yardım malzemelerinin gecikmeksizin bölgeye gönderildiğini bildirdi. Takviyelerinden dolayı İzmir halkına ve Konaklı vatandaşlarına teşekkür eden Batur, “Bölgedeki sorun çok büyük. Aklımızı, düşüncelerimizi, tüm çalışmalarımızı hayır işlerimize yönlendiriyoruz. Neye ihtiyaç olduğunu öğrenip neleri gönderebiliriz, kaç kişiye faydalı olabiliriz, İzmir Büyükşehir Belediyesi teşkilatından ne farkı var kendimize bakarız. İnsanlarımız yardıma koşuyor. Mümkün olduğunca ikinci el gönderilmek istemiyoruz; çünkü bölgede kullanılamayanlar da var. Hep birlikte, birlik içinde kötünün üstesinden gelmeye çalışmalıyız. Başka Türkiye yok” dedi. Bu büyük felaketten gerekli dersin çıkarılması gerektiğini belirten Batur, “Artık bundan ders çıkarmazsak ne zaman öğreneceğiz? Radikal kararlar almak ve uygulamak zorundayız. İnsanların huzur içinde yaşayabileceği sağlam yapılar inşa etmemiz gerekiyor. Bunu dönüşümle yapacağız. Başka seçeneğimiz yok. Bakın uzmanlar yine uyarıyor ve İzmir depremi ile İstanbul depreminin yakın olduğu söyleniyor. Bu uyarıları dikkate almalı ve hemen harekete geçmeliyiz.”
“Zamana karşı yarışıyoruz”
Bina stoğunun oldukça eski olduğu Konak’ta kentsel dönüşümün anayasası sayılacak planlar hazırladıklarını vurgulayan Batur, Gültepe planlarının Şehir Plancıları Odası tarafından yargıya taşındığı süreci hatırlatarak, “Bizim bir projemiz var. İzmir Şehir Plancıları Odası her şeye hayır diyor. Böyle bir şey olur mu? Planlarımızı hazırlayan arkadaşlarımız da şehir plancısı. Arkadaşlarımız doçentlik noktasına geldi ve doktorasını yaptı. Ben de teknik insanım, mimarım. 40 yıldır Mimarlar Odası üyesiyim. Bütün odalarımızla ortak projemiz var ama bir Şehir Plancıları Odası’nı memnun edemedik. Sadece bize karşı değil, Büyükşehir Belediyesi’nin planlarına da aykırı. Her şey tartışılır. Bunu değiştir, bu şekilde değil; mahkemeye gidecek. İzmir’de ilk kez mahkeme karar verip ‘belediyenin yaptığı doğru’ dedi ama 1,5 yıl boşa gitti. Zamana karşı yarışıyoruz. Uzmanlar depremin yaklaştığını söylüyor ama biz hazırlıklarımızı yapamıyoruz.
“Bekleme lüksümüz yok”
Kentlerde korunacak alanlar olarak belirlenen k bölgesine vatandaşın kentsel dönüşüme teşvik edilmesi amacıyla mutlaka yüzde 20 yapılaşma artışı verilmesi gerektiğini söyleyen Batur, “Buna da itiraz var. K bölgesi.Nasıl itiraz edersiniz?Orada hayat var.Artık bunları bekleyemeyiz.Zaman değerli.İnsanların can güvenliğini sağlamak zorundayız.En az yüzde 20 fazlalık vermek zorundayız. K bölge ki o binalar yenilensin.Yoksa kimse yerinden kıpırdamasın.Yoksa şehir yenilenmez.Bu bölgelerde ömrünü tamamlamış binaları dimdik duran tabutları yeniden yapmamız lazım.Adem gibi biz de Çağın kurallarına uygun, teknolojiye uygun, deprem yönetmeliğine uygun binalar yapmak zorundayız.Bunu bir an önce hayata geçirip süreci hızlı yönetmemiz gerekiyor.Artık kaybedecek bir dakikamız yok. kentsel dönüşümde iyon. Bir an önce dönüşüme başlamalıyız. Bu işleri hızlandırmamız gerekiyor. Merkezi yönetim, yerel yönetimler ve odaların yaşadığımız bu felaketten ders alması gerekiyor” dedi.
“Şehirlerde depolar kurulmalı”
Kentin jeolojik haritalarının, fayların geçtiği yerlerin, teknolojiyle binaların nasıl yapılacağının belli olduğunu vurgulayan Batur, yerel yönetici olarak imar barışına karşı olduğunu söyledi. “İmar affı, kaçak yapılaşmayı teşvik etmek ve yasallaştırmak demektir. Kanunsuz, peşinden gidiyorsun, deniyorsun, görüyorsun, meclisin yıkım kararı verdiği bina yasal oluyor. Böyle bir ülke var mı? Bazı konularda radikal kararlar almamız gerekiyor. Ülkemizde deprem gerçeği var. Batur, “Yaşam tarzımızı buna göre belirlemeliyiz” diyen Batur, her kentte afet dönemlerinde yardım gelene kadar kentin dayanabileceği gerekli erzakların bulunduğu özel alanların yapılması gerektiğini vurguladı.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı