Japonya’da her yıl birçok deprem meydana gelir. Japonya halkı olası bir deprem afeti için alınabilecek birçok önlemi çok iyi bilmekte ve uygulamaktadır ki bu da herhangi bir deprem afetinde sakin kalmalarını sağlamaktadır. İçeriğimizde Japonya’nın depremlere nasıl hazırlandığını ve nasıl önlem aldığını inceledik.
Japon halkı geçmiş sarsıntılardan dersler çıkarıyor.
Büyük küçük tüm depremlerin değerli olduğu Japonya’nın Tokyo ve Kobe şehirlerinde meydana gelen iki büyük deprem en unutulmazlar arasında yer aldı. 1923’te Tokyo’da meydana gelen 7.9 büyüklüğündeki depremde 100 bin kişi hayatını kaybetti; 1995 yılında Kobe şehrinde meydana gelen 7.3 büyüklüğündeki Büyük Hanshin depreminde 6.400 kişi hayatını kaybetmiştir.
Olası bir deprem felaketi öncesinde birçok önlem alınmaktadır.
Deprem ülkesi olan Japonya’da her an bir deprem beklenen bir afettir. Olası bu afetlere hazırlıklı olmak için Japon Meteoroloji Kurumu bünyesinde Tsunami Uyarı Sistemi kuruldu.
Tsunami Uyarı Sistemi, birçok noktaya yayılabilen sismik hareketleri inceler.
Bahsi geçen sistem ile olası bir deprem felaketinden birkaç dakika sonra ulusal televizyonlardan veya acil durum hoparlörlerinden tsunami uyarısı yapılabilmektedir.
Japonya’daki trenlerde depremleri dakikalar öncesinden tahmin edebilen bir sistem var.
Japonya’da her trende sismik hareketleri analiz eden sismometreler var. Olası bir sinyalde tren, depremden önce duracak şekilde durur.
Japon mühendisliğinin bir başyapıtı: darbeye dayanıklı gökdelenler.
Japonya’daki deprem sırasında sallanan gökdelenler, onları daha da güçlendirebilecek bir sisteme sahip. Ayrıca asansörler sallama esnasında otomatik olarak kapanır ve denetimsiz açılamaz. Aynı zamanda yangın, su baskını ve patlamaların önüne geçmek için deprem anında oluşabilecek en ufak bir tehdide karşı doğalgaz ve su sınırları otomatik olarak kesiliyor.
Deprem eğitimi çocukluktan başlar.
Japonya’da çocuklar anaokulunda beyin sarsıntısı simülasyonları ile eğitilirler. Böylece deprem anında paniğe kapılmak yerine ne yapacaklarını çok iyi biliyorlar.
Ve son olarak, her duruma hazırlıklıdırlar.
Olası bir depreme karşı deprem çantası her zaman hazır olan Japonlar, konutlarında raf, kitaplık gibi mobilyalarını sabitledikleri için konutları da depreme uygundur.