İsveç’teki Kuran yakma eylemine NATO ve ABD’den tepki
Almanca ŞeritNATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, televizyonuna yaptığı açıklamada, İsveç’te Kuran’ın yakılmasını “yakışıksız” bulduğunu ancak söz konusu eylemin Türkiye’nin bu ülkeye üye olmasına engel olmaması gerektiğini söyledi.
“İfade özgürlüğünün İsveç ve diğer tüm NATO ülkelerinde değerli bir kazanım olduğunu” belirten Stoltenberg, bu tür protestoların demokrasilerde “otomatik olarak yasa dışı olmadığını” söyledi.
Stockholm’deki Türkiye Büyükelçiliği önündeki eylemi “yakışıksız” bir protesto biçimi olarak tanımlayan Stoltenberg, Ankara’nın NATO üyelik tartışmasında bugüne kadarki işbirliğine vurgu yaparak, ilgili protokollerin onaylanma sürecinin son metrelerde aksamaması gerektiğini belirtti.
NATO üyesi 30 ülkeden 28’inin parlamentolarında İsveç ve Finlandiya’nın üyeliklerinin onaylandığını hatırlatan Stoltenberg, “Tabii ki kalan iki müttefikimiz Türkiye ve Macaristan’ı da parlamentolarındaki bu süreçleri hızlandırmaya davet ediyorum.”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Türkiye Büyükelçiliği önünde Kuran-ı Kerim yakılmasına engel olmayan İsveç’in NATO üyeliği için Türkiye’den destek bekleyemeyeceğini söyledi.
ABD’den provokasyon
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price da İsveç’teki eyleme ilişkin açıklamalarda bulundu.
Günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Price, bu eylemin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelik sürecini olumsuz etkilemeyi amaçlayan bir sabotaj olabileceğini söyledi.
Kuran-ı Kerim’in yakıldığı protesto için “iğrenç”, “iğrenç” ve “çirkin” gibi ifadeler kullanan Price, “Bu kadar çok insan için kutsal olan kitapları yakmak son derece saygısız bir davranıştır” dedi.
Price, bu eylemin “iki yakın ortağı olan Türkiye ile İsveç’in arasını kasten açmak istemiş olabilecek” bir provokatörün işi olduğunu belirterek, “İsveç’in NATO üyelikleri konusundaki tartışmayı kasten etkilemeye çalışmış olabilir. İsveç ve Finlandiya.”
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü de İsveç’in bu konudaki tutumunu savundu. İsveç’te “toplanma özgürlüğünün” desteklendiğini belirten Price, bir eylemin aynı anda “yasal ve utanç verici” olabileceğini sözlerine ekledi.
DW,AFP,KNA/CO,HT